Numeriske simuleringer av hjertets elektrofysiologi ned mot cellenivå

MICROCARD er et europeisk forskningsprosjekt for å bygge programvare som kan simulere hjertets elektrofysiologi ved hjelp av helhjertemodeller med subcellular oppløsning, på fremtidige eksascale superdatamaskiner. Den er finansiert av EuroHPC call Towards Extreme Scale Technologies and Applications. Prosjektet starter i april 2021.

Sammendrag

Kardiovaskulær sykdom er den hyppigste årsaken til død i hele verden, og halvparten av slike kardiovaskulære dødsfall skyldes hjertearytmi som opptrer når de elektriske impulsene i hjertet ikke fungerer normalt og dermed ødelegger hjertets elektriske synkroniseringssystem. Matematiske modeller, samt simuleringer av disse modellene på datamaskin, er veldig viktige for å forstå det elektriske synkroniseringssystemet og hvorfor syke tilstand oppstår. I dag er allerede avanserte matematiske modeller brukt i forskning, men disse modellene er ikke i stand til å studere alle individuelle cellene i hjertet (ca. 2 milliard celler). Derfor må forskerne ty til en kraftig tilnærming og nøye med mye lavere oppløsninger i simuleringene. Dagens matematiske modeller kan f.eks. ikke forklare sykdommens forløp i aldrende og strukturelt syke hjerter, hvor en redusert elektrisk kobling kan føre til store forskjeller mellom naboceller, som har en potensielt dødelig konsekvens.

For å kunne modellere og dermed simulere de individuelle cellene i et helt hjerte, må vi takle et matematisk problem som er ca. 10000 ganger større og vanskeligere å løse enn dagens standard. Vi trenger derfor mye kraftigere superdatamaskiner samt nye oppfinnelser som kan sikre en effektiv bruk av disse superdatamaskinene.

Hovedmålet til prosjekt MICROCARD er å utvikle programvare som kan brukes til å løse dette ekstremt utfordrende problemet på fremtidige exascale superdatamaskiner. Vi skal også lage nye numeriske algoritmer som er spesielt tilpasset det underliggende matematiske problemet, og som passer for fremtidens ultrakraftige datamaskiner. Vi vil ikke nøye oss med et "proof of concept", men skal bruke den utviklede programvaren til å løse realistiske problemer innen kardiologi. Suksess til prosjektet vil være basert på et velfungerende team av dataeksperter, matematikere og biomedisinske ingeniører, støttet av et samarbeid med kardiologer og fysiologer.

Finansiering

Logos of the funding
organizations: ANR in France, The Research Council of Norway, the Federal
Ministry of Education and Research in Germany, EuroHPC, the European Union, the
Ministerio dello sviluppo economico in Italy, the Swiss Federation, and the
Federale Forschungsgemeinschaft in Austria.

LinkedIn: @project MICROCARD

Twitter: @P_Microcard

Latest news

MICROCARD restarts in November 2024

The MICROCARD project ended on 30 September but MICROCARD will be reborn as a Centre of Excellence on 1 November 2024. It will be funded by EuroHPC call HORIZON-EUROHPC-JU-2023-COE-03.

25 September 2024: Thesis defense Arun Thangamani

Arun Thangamani successfully defended his thesis "Optimized Code Generation of Parallel and Polyhedral Loop Nests using MLIR" at the University of Strasbourg. This is the first thesis supported completely by the MICROCARD project.

September 2024: Three meetings in southern Germany

MICROCARD members participated in three consecutive cardiac physiology/computing meetings that took place in southern Germany.

4-6 September: the Virtual Physiological Human (VPH) meeting in Stuttgart.

8-11 September: the Computing in Cardiology (CinC) meeting in Karlsruhe.

12-14 September: the Cardiac Physiome combined with the final MICROCARD workshop in Freiburg.

Together these meetings saw over two dozen MICROCARD contributions, an appropriate goodbye to the project which formally ends on 30 September.


more news

Agenda

1 November

MICROCARD restarts as a Centre of Excellence

Thursday 7 November

16:00 MICROCARD-2 EB meeting

11-13 November

openCARP user meeting in Graz, Austria

Thursday 28 November

Final review meeting of the MICROCARD project in Luxembourg


full agenda

website powered by Dutch windmills • no cookies • all browsers welcome